Cursus Omgaan met teleurstellingen

Omgaan met teleurstellingen doe je zo!

 

Het leven gaat niet altijd over rozen. Vroeg of laat krijgt ieder van ons te maken met kleine of grotere tegenslagen. De teleurstellingen die hier weer het gevolg van kunnen zijn, hebben vaak een grote (negatieve) impact op de kwaliteit van ons leven. In de cursus Omgaan met teleurstellingen leer je hoe je je hiertegen kunt wapenen en je mentale veerkracht kunt vergroten. Met als resultaat een evenwichtigere persoonlijkheid en een groter levensgeluk!

 

Over de cursus Omgaan met teleurstellingen

 

Stel, het is vrijdagmiddag. Je verheugt je op het weekend dat voor de deur staat. Dan gaat opeens de telefoon. Het is een belangrijke opdrachtgever die meldt dat hij de samenwerking met jou per direct beëindigt. Als een donderslag bij heldere hemel. De kans is groot dat je daardoor zwaar teleurgesteld raakt. Het zijn precies dit soort situaties waarmee je in de cursus Omgaan met teleurstellingen leert dealen. Teleurstellingen komen op ieder gebied van je leven voor en dat is heel natuurlijk en normaal. Ermee leren omgaan is belangrijk om een gelukkiger leven te leiden. We raken vaak teleurgesteld over mensen en situaties waar we geen controle over hebben. Ander gezegd: teleurstellingen worden vaak veroorzaakt doordat er een kloof is tussen je verwachtingen en de realiteit. Bijvoorbeeld doordat je bij nader inzien een te positieve kijk op zaken of personen hebt gehad. In deze cursus word je je bewust van dit mechanisme en leer je hoe je hier het best op kunt reageren.

 

Wat kun je met de cursus Omgaan met teleurstellingen?

 

Het klinkt misschien vreemd, maar teleurstellingen zijn goed voor je. In die zin dat je er veel van kunt leren. Teleurgesteld zijn, betekent namelijk dat je ergens gevoelig voor bent, en dat is veel beter dan apathisch zijn. De cursus maakt je ook bewust hoe het gevoel van teleurstelling zich bij jou uit. De een wordt pisnijdig en trekt vol ten aanval, de ander wordt eerder verdrietig en trekt zich juist terug, weer een ander ervaart een gevoel van ondraaglijke schaamte. Wat jouw uiting ook is: na afloop van de cursus ben je in staat om deze gevoelens bij jezelf te identificeren om er zodoende adequaat mee te kunnen omgaan. Hoewel er ongetwijfeld altijd weer nieuwe teleurstellingen op je pad zullen komen, zul je deze voortaan beter kunnen relativeren en daardoor op den duur evenwichtiger in het leven staan.

 

Accepteer hoe jij je voelt

Teleurstellingen doen pijn. Laat dat ook toe en stop het niet weg. Jouw pijn wil namelijk erkenning zodat het zich beetje bij beetje kan aanpassen aan de realiteit.

 

Schrijf je gevoelens van je af

Ben je als gevolg van je teleurstelling pisnijdig? Kom dan voor jezelf op en deins er bijvoorbeeld niet voor terug om zo nodig een boze brief naar een vriend of zakenpartner te schrijven als je gevoel je dat ingeeft. Je zult zien dat het afschrijven van je gevoelens heel bevrijdend werkt!

 

Pas je verwachtingen aan

Teleurstellingen worden vaak veroorzaakt doordat er een kloof is tussen je verwachtingen en de realiteit. Daarom is het belangrijk om je aannames over andere mensen én jezelf te corrigeren of aan te passen. En hoe groot een teleurstelling voor je gevoel ook is: stel jezelf de vraag of het over een maand of een jaar nog steeds zo’n heet hangijzer voor je is.

 

Trek lessen uit je teleurstellingen

Een gevaarlijke valkuil van teleurstellingen is dat je kunt blijven hangen in je negatieve gedachten. Een veel adequatere reactie is om in plaats van moedeloosheid te kiezen voor gevoelens van leergierigheid. Dus stel jezelf de vraag: wat is mijn grootste les van deze situatie? En welk advies zou ik mijzelf de volgende keer geven?

 

Teleurgesteld? Geld terug!

Wil jij ook ervaren hoe je teleurstellingen het beste te lijf kunt gaan? Bij Laudius kun je je vrijblijvend inschrijven voor de cursus Omgaan met teleurstellingen, met een proefperiode van 14 dagen. Zo kun je zelf ervaren of deze opleiding bij je past en loop je geen enkel risico. Hoewel we het ons nauwelijks kunnen voorstellen, zou het kunnen gebeuren dat je na afloop toch teleurgesteld bent in de cursus Omgaan met teleurstellingen. Geen nood, want in dat geval krijg je je inschrijfgeld gewoon terug!