Eindejaarsgedachten

 

Nu het jaar er weer bijna op zit, begint het onvermijdelijke terugblikken. Wat was het voor een jaar? Waren wij succesvol in ons werk? Waren wij gelukkig in de liefde? Hebben wij onze vooraf gestelde doelen bereikt? Zat het mee of  zat het tegen? Zijn onze voornemens uitgekomen? Zitten wij nog wel goed in ons vel? 


Het zijn de vragen die de meesten van ons zichzelf elk jaar opnieuw stellen. Als de tussenbalans van ons leven negatief uitvalt, vinden wij dat wij het aan onszelf verplicht zijn om dat in het nieuwe jaar hoe dan ook weer recht te zetten. Immers, in onze hang naar perfectie en optimaal levensgeluk nemen wij met minder geen genoegen. Door het eeuwige najagen van onze dromen en het nastreven van (materiële) doelen raakt het bewust in het hier en nu leven vaak volledig ondergesneeuwd. Wat in een ongewisse toekomst al dan niet op ons ligt te wachten, lijkt belangrijker dan het geschenk van vandaag de dag.

 

En dat terwijl we veel meer zouden moeten stilstaan bij het tellen van onze zegeningen. Maar door de waan van de dag verliezen we dat maar al te gemakkelijk uit het oog. In plaats daarvan zijn wij veel meer bezig met het verleden en de toekomst dan met het heden. Druk doende met recht te breien van wat verkeerd is gegaan en met beter te doen van wat nog komen gaat, hollen we onszelf geregeld voorbij; zeker in de huidige hectische, prestatiegerichte maatschappij. Niet in de gaten hebbende dat wat 'nu' is al dat is wat ooit zal zijn. Wat wij ook doen en waar en wanneer wij dan ook zijn: in het 'nu-moment' zit alle eeuwigheid opgesloten.

 

Wat dat betreft, zal het in 2024 niet anders zijn. Dat weerhoudt ons er echter niet van om ook in het nieuwe jaar onverminderd door te gaan met wat de mens zo eigen is: onze doelen na te streven, onze ambities waar te maken, onze verlangens en dromen na te jagen en ons hart te volgen. Net zolang totdat we eindelijk tevreden zijn met de tussenbalans van ons leven en wij kunnen zeggen dat wij waarlijk gelukkig zijn. De illusie dat dat moment er ooit komt, is misschien wel de grootste drijfveer in ons leven. Maar ook al is het maar een illusie, het leven wordt er daardoor zeker niet minder mooi op. Een troostrijke gedachte.

 

Vandaar voor iedereen: een gelukkig Nieuwjaar!

 

 

Commentaren: 2
 • #2

  Ad (zaterdag, 31 december 2022 14:58)

  Goed gesproken, geschreven Jean, de beste wensen van mij, groet Ad.

 • #1

  Laurens Liket (zondag, 22 december 2019 20:26)

  Apart verhaal, lekker kort ook

  Fijne dagen